Realisaties

Heemkundige bibliotheek

De eigen bibliotheek met meer dan 1.500 geschied- en heemkundige werken over de streek werd opgenomen in de Gemeentelijke Openbare Bibliotheek van Knokke-Heist, Maxim Willemspad 1, 8300 Knokke-Heist. De collectie is opgenomen in de centrale Vlaamse catalogus, te raadplegen via www.bibliotheek.be. De collectie kaarten werd opgenomen in de verzameling van Sincfala.

De catalografie gebeurde met het geïntegreerde bibliotheeksysteem VUBIS zodat een centrale catalogus werd gevormd waarin zowel de werken uit de heemkundige bibliotheek, de Knokke-Heist-collectie, de leeszaalwerken als de overige informatieve werken worden opgezocht. Deze geïntegreerde catalogus is ook via Internet raadpleegbaar als onderdeel van de West-Vlaamse Centrale Catalogus. De catalogus is raadpleegbaar op auteur, titel, onderwerp of rubriek.

De werken uit de Sint-Guthagobibliotheek staan opgesteld in het magazijn. Zij moeten via de catalogus worden opgezocht en worden aangevraagd bij de leeszaalbalie (eerste verdieping). Leden van de Heemkundige Kring Sint-Guthago kunnen de werken ontlenen . Anderen kunnen de werken raadplegen in de leeszaal. De Sint-Guthagocollectie telde eind 2006 bijna 1600 titels.

Heemkundig museum Sincfala

In samenwerking met het Gemeentebestuur van Knokke-Heist werd in de Pannenstraat in Heist het heemkundig museum ‘Sincfala’ opgericht. In de permanente tentoonstelling wordt o.a. aandacht besteed aan de evolutie van de Zwinstreek, de visserij, de landbouw en de ontwikkeling van het toerisme.

Het museum ondergaat momenteel een grondige verbouwing en zal begin 2022 haar deuren heropenen.

De Website van het museum bevat een schat aan informatie over de Zwinstreek. Er is daarnaast ook een uitgebreide verzameling kaarten, postkaarten en documenten beschikbaar gemaakt. Zie www.sincfala.be.